Nick:  
Pass:     
Help Register


Post Reply 
Feedback/Modification Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
Author Message
Excess Offline
Realm Conqueror

Posts: 248
Joined: Jan 2014
Reputation: 65
Post: #1
Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
Whenever I mark a block to be dug, if there's a creature under the mouse pointer when I release it, that creature's info box comes up.

This is specially annoying when you are starting a new map, as all the creatures are cramped together and all you can do is to dig.

In my humble opinion, there should be an IF clause that checks if some blocks where marked for digging, and THEN don't open any creatures info box.
(This post was last modified: 21-06-2015 09:02 PM by Sebt.)
19-06-2015 01:18 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mello Tonin Offline
Guru O' Mello

Posts: 2.216
Joined: Aug 2013
Reputation: 176
Post: #2
RE:
Yeah, this one has been buggin me too. Just been puttin up with it since I figured it was a tiny issue compared to some of the other things pre 0.9c.
19-06-2015 03:50 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
SGrayWolf Offline
Dungeon Lord

Posts: 31
Joined: Jun 2015
Reputation: 0
Post: #3
RE:
Yeah, that can be a hassle at times to me as well. Maybe a keystroke could be added that would IGNORE any creatures near the cursor while it's pressed? Like, holding down SHIFT while clicking areas/spots? That way, you have that option if you need to use it or the area is cluttered up or busy. XD

Or heck, maybe even a button in the GUI you can toggle on/off? That might be going overboard with it though haha.
(This post was last modified: 19-06-2015 10:22 AM by SGrayWolf.)
19-06-2015 10:18 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rasmus Offline
Main developer of Dwelvers
Dwelvers Developers

Posts: 3.619
Joined: Sep 2013
Reputation: 502
Post: #4
RE:
Hmm, shift and control is already used for selecting creatures, and the default action is both digging and selecting so I can't exclude one of them. Something to think about...
21-06-2015 07:05 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
SGrayWolf Offline
Dungeon Lord

Posts: 31
Joined: Jun 2015
Reputation: 0
Post: #5
RE: Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
Ahh, thinking... I figure it would be best (if this was made a feature) to use a key near the left hand, since the right hand is occupied with the mouse.

I later thought on it and realized that most of us wouldn't want to have to hold any key down while moving and digging, that would prolly be a pain to do.

Instead, a keystroke hit once would turn [IGNORE CREATURES] ON and OFF. Could even have an icon displayed somewhere to show the player if creatures can be selected or not, kinda like a MODE yer in.

How about the TILDE key? ~
21-06-2015 10:24 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Tamorr Offline
Realm Conqueror

Posts: 103
Joined: Sep 2014
Reputation: 16
Post: #6
RE:
On the steam forums was mention of removing the shovel thing. What if the function was just changed instead. For something like this.

A way to turn on/off what type of selection method would be priority. Default could be mining, while the alternate would be on creature selection.

This was something I noticed with my 1 hour play last night that really was quite tedious to say the least. Got me thinking when about that specific steam post of talking about pick/shovel switch. Since there is really not much difference in either, mind as well use it for something else more useful. Well that would be the idea anyhow, whether it would be practical or not; I am unsure. But possibly viable maybe?

After all if you can toggle your task like that, then it might make selecting unit to see info and digging more simple to do; if not less of a tedium. Just an idea I had to be a possible thing for this very topic.

That way the icon can clearly show what selection method it is on. Of course the graphic for the shovel might need to be changed to represent it; at least that part I would think be the easiest to do. Any thoughts?
22-06-2015 07:50 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rasmus Offline
Main developer of Dwelvers
Dwelvers Developers

Posts: 3.619
Joined: Sep 2013
Reputation: 502
Post: #7
RE:
Hmm, I am not that happy about using a toggle command for this because I feel like it could be confusing unless it is really shown for the player what is going on and what the space button does.

Another solution is that I came to think about that the ctrl button is used for deselecting creatures, what if the ctrl button could force the digging action if no de-selectable creatures are inside the clicking area?
23-06-2015 12:27 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Tamorr Offline
Realm Conqueror

Posts: 103
Joined: Sep 2014
Reputation: 16
Post: #8
RE:
Sooo... While holding the ctrl then? Hmm... That might work, especially if the toggle isn't preferred. I can see the point, as that would be tricky to make it obvious. Well it was an idea though, but any way to be able to focus on digging will be best. Might even work better with the ctrl working that way, assuming creatures are not selected first.

Haven't had a chance yet to mess around with the selecting multiple units yet, although I think I kind of did by accident once. I only know because of the selection bracket that showed up at the same time I was outlining a dig. That was a lot of right clicking. Glad you can disperse the info box with that. There was just a lot of imps around there since I was outlining strips one at a time.

Anyway I think that would work.Smile
23-06-2015 05:10 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
SGrayWolf Offline
Dungeon Lord

Posts: 31
Joined: Jun 2015
Reputation: 0
Post: #9
RE: Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
Thinking further on this, we want to minimize the amount of different keystrokes we have to use as well right?

What if, we just change the SPACEBAR to have these 2 modes? [EXCLUSIVE PICKAXE/SHOVEL -> NORMAL PICKAXE/SHOVEL]

Maybe combining the PICKAXE and SHOVEL into the same mode and they can/will automatically use the correct tool for the job at hand (THE PUN THERE hahaha) which keeps us at 2 MODES.

EXCLUSIVE PICKAXE/SHOVEL mode will NOT select creatures AT ALL.
NORMAL PICKAXE/SHOVEL mode can/will select creatures if they're nearby, like it is now.
(This post was last modified: 23-06-2015 09:25 AM by SGrayWolf.)
23-06-2015 08:45 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rasmus Offline
Main developer of Dwelvers
Dwelvers Developers

Posts: 3.619
Joined: Sep 2013
Reputation: 502
Post: #10
RE:
The pickaxe / shovel will be removed as the shovel isn't useful anymore. http://steamcommunity.com/app/276870/dis...186776008/
23-06-2015 12:11 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Rasmus Offline
Main developer of Dwelvers
Dwelvers Developers

Posts: 3.619
Joined: Sep 2013
Reputation: 502
Post: #11
RE:
So I had to set the space button as a "force dig" option. The reason was the when the ctrl key is used it is set to deselect creatures, and that deactivate the dig option because when dragging the hand over a group of creatures I don't want areas to be dug out.
24-06-2015 05:31 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Tamorr Offline
Realm Conqueror

Posts: 103
Joined: Sep 2014
Reputation: 16
Post: #12
RE:
That's good... It is what I thought might happen if set to that key... Space is best since it is not used elsewhere far as I know. Easily accessible.Smile
25-06-2015 09:08 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Goblin_Priest Offline
Dungeon Lord

Posts: 23
Joined: Jun 2015
Reputation: 2
Post: #13
RE: Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
(25-06-2015 09:08 PM)Tamorr Wrote:  That's good... It is what I thought might happen if set to that key... Space is best since it is not used elsewhere far as I know. Easily accessible.Smile

Space is used to switch between shovel and pickaxe, but that's about to get removed.
25-06-2015 10:58 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Tamorr Offline
Realm Conqueror

Posts: 103
Joined: Sep 2014
Reputation: 16
Post: #14
RE: Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
(25-06-2015 10:58 PM)Goblin_Priest Wrote:  
(25-06-2015 09:08 PM)Tamorr Wrote:  That's good... It is what I thought might happen if set to that key... Space is best since it is not used elsewhere far as I know. Easily accessible.Smile

Space is used to switch between shovel and pickaxe, but that's about to get removed.

That is the reason I can see it being a good thing, like replacing the function of space; since that feature is going to be removed anyway. Mind as well use it for something right? Especially for this since it is a pretty large and press-able key, and to designate dig areas is something done a lot in the game.Smile
02-07-2015 05:02 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Xaos Offline
Digger of the depths

Posts: 92
Joined: Aug 2015
Reputation: 8
Post: #15
RE: Creature Mechanic - Selecting creatures when trying to dig
I have to agree that this is very annoying.

Could you not set 'Select' and 'Dig' as options on the right click radial menu? So that what you choose from the radial menu determines what mode you are in for left clicking?
27-08-2015 02:26 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)


© 2013-2017 Dwelvers | Contact